post-image

TRAM engega l’última intervenció d’Art al TRAM a una parada semisoterrada del tramvia, concretament, a la parada Espronceda de les línies T5 i T6. Aquest projecte artístic anirà a càrrec de l’artista urbà i multidisciplinari Kenor que basarà l’obra en tres conceptes clau: connexió, moviment i deformació de les imatges. Una combinació que mostra la representació de sons, moviments i ritmes de la vida urbana.

Les parets de la parada es convertiran en una abstracció geomètrica i explosió de colors que representen idees urbanes com ara la velocitat, la circulació del trànsit, les veus i la diversitat de les persones usuàries del transport públic. La composició del mural té com a objectiu fomentar la connexió entre les persones durant l'espera a la parada, convidant-les a creuar-se i conèixer-se a través de línies abstractes a la vegada que els hi permet evocar-se en una experiència immersiva, alterant les formes de la instal·lació i interactuant amb l’arquitectura del lloc.

Kenor, nascut a Barcelona l’any 1976, s’ha convertit en un artista de referència per a l’art urbà abstracte, amb composicions geomètriques i una paleta de colors electritzats que caracteritzen el seu estil. Les formes vibrants i l’interès pel moviment i la llum són eixos centrals en la seva obra. Va començar a pintar a la dècada de 1990, mogut per les tensions entre la decadència del paisatge urbà de la ciutat comtal i l’entorn rural del sud d’Espanya, d’on ve la seva família. La hibridació de ritmes diferents ha sigut una constant al llarg de la seva trajectòria i l’ha portat a formar part de mostres com Graffuturism (Los Ángeles, 2012), Graffuturism L’Avenir (Denver, 2019) o DrapArt ’21 (Barcelona, 2021) i a realitzar instal·lacions a centres com el CaixaForum de Barcelona, el Grand Palais de París o el Museu Leonardo Da Vinci de Milà.

#artalTRAM

Art al TRAM és un projecte d'intervencions artístiques comissariades per la productora d’art urbà Rebobinart amb l’objectiu d’utilitzar l’art per revitalitzar espais de pas a les instal·lacions del tramvia i convertir-les en llocs més amigables, així com generar experiències úniques per al passatge.

La iniciativa va arrencar l’any 2020 amb l’execució de l’obra d’Iker Muro (Mur0ne) a la parada Cornellà Centre, on al llarg de 1600m² es representa la multiculturalitat i diversitat de les persones usuàries del tramvia a través d’un joc de perfils de cares que s’entrecreuen i que generen sensació́ de moviment.

Va continuar l’any 2021 amb la intervenció́ mural d'Amaia Arrazola a la parada Besòs on personatges inclusius, diversos, actuals i metafòrics comparteixen espai amb gegants ocells autòctons de la zona del Besòs.

I el 2022 es va executar el darrer projecte d’Art al TRAM amb l’artista Elisa Capdevila qui va executar una obra mural realista a la parada Sant Martí de Provençals. Una peça que homenatja la ciutadania representant diferents escenes i persones usuàries del tramvia amb els seus diferents cossos, formes de vestir, estils de vida, ètnies, edats i tarannàs. Capdevila ens convida a badar i observar en una zona de pas, una activitat cada vegada menys freqüent a les grans ciutats.

Un cop finalitzada la intervenció artística de la parada d’Espronceda, el TRAM acumularà més de 4.500m² pintats en total.