Amb motiu de les festes de Nadal, el servei de TRAM s’adapta a la demanda prevista durant tots els caps de setmana de desembre i els dies 5, 6, 7, 8, 25, 26 i els dies 1, 5, 6 i 7 de gener de 2024. 

Pont de desembre

El 5 i 7 de desembre, les freqüències de pas seran les de divendres i el servei acabarà a les 2 h a ambdues xarxes. Els festius 6 i 8 les freqüències seran les de dissabte a Trambaix, mentre que a Trambesòs el 6 hi haurà les freqüències de pas de diumenge i el 8 les de dissabte. 

Nadal

Un any més, el 24 de desembre el servei finalitzarà a les 22 h a tota la xarxa de TRAM; la nit del 25 de desembre s’oferirà circulació tant a Trambaix com a Trambesòs fins a les 2 h, amb les freqüències de diumenge a Trambaix i les de dissabte a Trambesòs. El dia de Sant Esteve, 26 de desembre, s’establiran les freqüències de pas de diumenge fins a les 24 h. 

Els diumenges 3, 10 i 17 de desembre i el 7 de gener, s’establiran freqüències de pas de dissabte fins a les 24 h a Trambaix, coincidint amb l’horari comercial dels dies festius amb comerços oberts. I els dissabtes 2, 9, 16, 23 i 30 de desembre es reforçarà el servei de Trambaix entre les 17 h i les 21 h.

 

Cap d’Any i 2024

Durant la nit de Cap d’any, 31 de desembre, hi haurà tramvies circulant ininterrompudament amb freqüències de 15 minuts al tronc comú a Trambaix, de Francesc Macià fins a Montesa. A Trambesòs, la línia T4 tindrà freqüències de 20 minuts i la T5 de 30 minuts entre les 22 h i les 5 h. L’1 de gener de 2023 s’establiran les freqüències de pas de diumenge i servei fins a les 24 h. 

El divendres 5 de gener els horaris es poden veure modificats segons el recorregut de les cavalcades de Reis dels diferents municipis de la xarxa, mentre que les freqüències de pas seran les d’un divendres i el servei acabarà a les 2 h.

Per acabar, el 6 de gener, Dia de Reis, el servei acabarà a les 2 h amb les freqüències de pas de dissabte a ambdues xarxes.

Un any més, TRAM realitza l’Estudi de Satisfacció de Viatgers per conèixer com valoren el servei les persones usuàries. Els resultats mostren que la satisfacció espontània (Índex de Qualitat Percebuda) dels usuaris i les usuàries de les dues xarxes es manté per sobre del 8: 8,43 a Trambaix i 8,45 a Trambesòs.

A la pregunta, “Quina nota global li donaria al servei actual de TRAM en una escala de 0 a 10”, les persones usuàries del tramvia puntuen amb un notable alt el servei, amb una puntuació mitjana de les dues xarxes de 8,28 punts.

Un any més, l’atribut més ben valorat de la xarxa Trambaix és la facilitat d’accés a l’andana i els tramvies i, empatats en segona posició, la rapidesa del trajecte i la conducció de forma suau i segura. 

Enguany, a més, tots els atributs s’han mantingut respecte l’any 2022 o han experimentat un augment significatiu de la nota, com en el cas dels següents: confort/comoditat durant el viatge, temperatura interior del tramvia adequada i facilitat per adquirir el títol a les parades de TRAM.

Pel que fa a Trambesòs, els atributs més ben valorats tornen a ser, com l’any passat, l’accessibilitat a l’andana i els tramvies i la rapidesa del trajecte. Els atributs que més han augmentat en valoració durant el 2023 han estat el confort/comoditat durant el viatge i la informació durant les incidències.

La usuària tipus 

L’Estudi de Satisfacció de Viatgers de TRAM també mostra el perfil de les persones usuàries del tramvia: una dona (59,5% a Trambaix i 64,4% a Trambesòs) entre 41 i 64 anys (31,6% a Trambaix i 29,8% a Trambesòs), que viu a Barcelona (28,7% a Trambaix i 58,2% a Trambesòs) i que fa un ús intensiu del tramvia, amb un o més d’un viatge al dia (55,2% a Trambaix i 54,9% a Trambesòs), eminentment per motius laborals (61,3% a Trambaix i 62% a Trambesòs).

A més, el 79,3% de les persones usuàries de Trambaix i el 78,4% de les de Trambesòs afirmen tenir altres alternatives de transport per fer els seus desplaçaments però prefereixen fer-los en tramvia. 

L’estudi, realitzat entre el 22 de maig i el 2 de juny a un total de 2.277 persones,  permet conèixer anualment l’opinió dels viatgers i el seu grau de satisfacció. Gràcies a aquest estudi TRAM pot detectar els atributs amb menys nota i implementar, si cal, noves millores.

TRAM dona suport a l’Associació Joventut Clàssica Orpheus, un col·lectiu d’estudiants i professionals dedicats a la promoció de la música clàssica i el talent jove que pretén ser un punt de trobada per a joves intèrprets catalans i músics professionals. 

El tramvia de la Regió Metropolitana esponsoritza “Orpheus, la rebel·lió del mite”, el cicle de concerts de la temporada 2023-24 programat per Orpheus amb la intenció de brindar espais a diversos solistes joves i grups de cambra. Alhora, aquesta programació està enfocada a un públic jove per dinamitzar, actualitzar i promocionar l’accés a la cultura musical clàssica entre les noves generacions.

El tret de sortida del cicle va tenir lloc dissabte 21 d’octubre al Recinte Modernista de Sant Pau. La pròxima cita serà el 10 de desembre amb el Concert per al 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans i la inauguració de la Jove Simfònica Orpheus, al Saló del Tinell de Barcelona. La resta de la programació es pot consultar a https://www.orpheusjc.com/

La col·laboració forma part del Pla Anual de Responsabilitat Social Empresarial de TRAM, conformat per diverses accions entre les quals es troben les iniciatives que busquen impulsar l’accés a la cultura.

El tramvia de la Regió Metropolitana de Barcelona ha posat en marxa una campanya antifrau per conscienciar les persones que utilitzen el transport públic de la necessitat de validar el títol en cada viatge. Sota la frase “No cola” la campanya utilitza diverses excuses que els inspectors de bitllets i l’equip d’atenció a clients senten diàriament, com per exemple “m’he deixat el bitllet a casa” o “m’he assegut a buscar el títol“. A més a més, va acompanyat d’un text que informa de les conseqüències de cometre frau: haver de pagar una multa de 100€.

Aquesta campanya és una continuació de la campanya antifrau de l’any passat, que jugava amb la psicologia inversa i convidava als usuaris a “colar-se”, és a dir, a no validar, sota la seva responsabilitat.

Les validacions al tramvia han augmentat durant l’any 2023, arribant a superar algunes dades de, fins i tot, abans de la pandèmia. Per aquest motiu, la campanya antifrau anirà acompanyada d’un increment en la vigilància. Actualment, del total d’inspeccions realitzades durant el primer semestre de l’any, un 1,38% a la xarxa Trambaix i un 1,83% a la xarxa Trambesòs acaben en un expedient sancionador. En el mateix període de 2022, les sancions sobre el total d’inspeccions va ser del 2,12% a Trambaix i del 2,86% a Trambesòs.

La campanya té una durada d’un mes i es podrà veure en els suports físics del tramvia i també en els canals en línia: parades, tramvies, validadores, web i xarxes socials. A més a més, la campanya anirà acompanyada d’un augment de la inspecció a totes dues xarxes.

El tramvia de Barcelona és el primer transport públic del món a instal·lar sensors de radiofreqüència com a sistema de comptatge de persones. Es tracta d’una prova pilot de TRAM per determinar l’ocupació de les andanes en temps real.

Els sensors, que s’han instal·lat a diversos punts de dues parades de TRAM, es comuniquen entre ells a través d’ones de ràdio. Segons l’atenuació del senyal que rep cadascun d’ells, l’algoritme determina la quantitat de persones que es troben en aquell moment a l’andana. Aquesta tecnologia permet preservar la identitat de les persones usuàries i, a diferència d’altres tecnologies, compta persones com els captadors de wifi o les càmeres.

Amb aquesta prova pilot es pretén validar un sistema que permeti actuar amb rapidesa en cas d’aglomeracions, enviant personal a les parades o activant alertes per la megafonia de l’andana. A més, tota la informació emmagatzemada permetrà una anàlisi més eficient de les dades d’ocupació, amb les quals es podrà crear un històric que permeti preveure aglomeracions puntuals a les andanes i generar estadístiques a partir de situacions reals.

TRAM innova

El tramvia de Barcelona continua treballant en la seguretat i fiabilitat del servei a través de la innovació tecnològica. Aquest és el tercer projecte d’innovació que TRAM presenta enguany, després del monitoratge de l’estat del personal de conducció i la ionització de l’aire embarcat

TRAM bat el 3 d'octubre, per segon cop enguany, el rècord de viatges diaris a la xarxa Trambaix: 84.305 en un dia. Es tracta de 590 validacions més que la darrera dada màxima, registrada el 27 d’abril d’aquest any.

Ja són quatre els rècord batuts enguany pel tramvia de Barcelona quant a validacions diàries i mensuals. El març va ser el primer mes de la història de TRAM en què es van superar els dos milions de validacions a la xarxa Trambaix (T1, T2 i T3). El mes d’abril es va batre el rècord de validacions diàries a la mateixa xarxa, i el maig, ambdues xarxes, Trambaix i Trambesòs (T4, T5 i T6), van sumar-ne 2.965.683.

Les dades mostren una tendència més que consolidada del transport públic, que es torna a moure per les xifres d’abans de la pandèmia.