TRAM ha instal·lat en el sistema de climatització de tots els seus tramvies aparells ionitzadors capaços de reduir la presència de partícules de pols, bacteris, virus i olors presents a l’aire de manera totalment innòcua per a les persones.

A través d’aquests aparells dotats de la tecnologia coneguda com a ionització de punta de raspall, s’alliberen ions positius i negatius capaços de carregar elèctricament les molècules d’oxigen i nitrogen presents a l’aire embarcat del tramvia. Aquestes molècules s’enganxen a les partícules de pols, bacteris, virus i olors que, segons la seva estructura, es destrueixen, es precipiten a terra o són atrapades pel filtre. 

Després d’una prova pilot portada a terme l’any 2022, amb proves de lectura directa, proves mitjançant captadors actius i proves mitjançant captadors passius, es va concloure que la ionització és capaç de reduir la concentració de partícules presents a l’aire entre un 80 i 95 %. Ara, tots els tramvies de TRAM compten amb aquesta tecnologia.

Sota el lema Dona el millor de tu. Vine al TRAMvida a donar sang, TRAM ofereix un tramvia perquè el Banc de Sang i Teixits de Catalunya atengui les persones donants de sang en un espai diferent, al mig de la ciutat. El tramvia anomenat “TRAMvida” quedarà estacionat a la parada Francesc Macià, per setè any consecutiu, el proper divendres 15 de setembre, d’11 a 20 hores. 

Calen més donacions per atendre els pacients

L’objectiu de la campanya és seguir augmentant el nombre de donacions de sang i arribar a noves persones voluntàries. Cada dia, fan falta 1.000 donacions per assegurar que totes les persones ingressades en clíniques i hospitals tindran sang per als seus tractaments. Si poséssim totes aquestes persones en un tramvia, en caldrien entre quatre i cinc plens de persones donants. 

Avui a Catalunya hi ha poc més de 5.500 unitats de sang en reserva. L’ideal seria tenir-ne unes 8.000, per això campanyes com aquesta han d’assegurar remuntar les reserves de sang per tal que tothom en pugui tenir en cas de necessitar-ne. 

Formulari per demanar cita

Per tal d’evitar aglomeracions a la parada i/o dins del “TRAMvida”, és recomanable demanar hora a la web, ja disponible, del Banc de Sang i Teixits de Catalunya www.donarsang.gencat.cat/tram

Per convertir un tramvia en un centre de donació s’han retirat les barres, els agafadors i els seients de l’interior del vehicle, de manera que l’espai ha quedat lliure per a la instal·lació de les lliteres, per a la col·locació de neveres, així com per a facilitar l’espai als donants de sang i al personal sanitari.

Dona el millor de tu

Cal recordar que la donació voluntària i altruista és l’única via per obtenir la sang necessària per atendre les persones malaltes. Es pot donar sang més d’una vegada a l’any: les dones fins a tres vegades i els homes fins a quatre.

De cada donació de sang se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s’obtenen concentrats d’hematies o glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això, és necessari donar-ne regularment. El 2022, es van poder beneficiar un total de 282 persones gràcies a les donacions del TRAMVida.

La campanya de donació de sang del TRAM es realitza, un any més, amb la col·laboració del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el Banc de Sang i Teixits, l’Autoritat del Transport Metropolità i Alstom. Totes les persones donants al tramvia estacionat a Francesc Macià tindran un obsequi de TRAM.

Durant el passat curs escolar, s’han tornat a dur a terme les activitats educatives presencials a les instal·lacions escolars d’un total de 17 municipis de Barcelona. El servei educatiu de TRAM, TRAMEduca, reprèn les activitats educatives per al curs 2023-24 i les escoles ja poden reservar-les.

Per setzè curs consecutiu, TRAM organitza i ofereix aquest projecte educatiu gratuïtament amb l’objectiu que els participants coneguin el funcionament del tramvia i reflexionin sobre civisme, inclusió i sostenibilitat, valors relacionats amb el transport públic.


Balanç curs 2022-23

Un total de 4.674 alumnes, de 17 municipis diferents, han realitzat 217 sessions de TRAMEduca i del TRAM Barcelona Open, durant el curs. Enguany, la valoració global dels responsables dels grups ha estat molt positiva, amb una puntuació mitjana de 4,4 en l’escala de l’1 al 5.

 
Programació d’activitats per al curs 2023-24

L’oferta completa per al curs 2023-24 és la següent:
 

 • Mira el TRAM (2-6 anys). A través d’un conte, els infants coneixen el funcionament del Tramvia de Barcelona.
 • Investiga el TRAM (6-8 anys). Els infants es converteixen en petits investigadors, a partir d'un joc de preguntes i pistes descobreixen el tramvia.
 • Viu el transport públic (8-10 anys). Per conèixer els aspectes més rellevants i la importància de les actituds cíviques i respectuoses en el transport públic.
 • Aventura't al TRAM (10-12 anys). Per simular la planificació i el viatge en tramvia i treballar així l'autonomia personal i les bones conductes dins del transport públic.
 • TRAM Barcelona Open (10-12 anys). Per aprendre a relacionar-se amb la diversitat a través dels valors de l’esport adaptat.
 • I tu, què en penses? (12-16 anys). Per reflexionar sobre la importància de disposar de transport públic i sobre les característiques específiques del tramvia. Es posa èmfasi en aspectes de seguretat i respecte als espais públics.
 • L'energia del TRAM (12-18 anys). Activitat per conèixer el tramvia, des d'una perspectiva mediambiental i tecnològica.

 
Activitats amb segell de qualitat educativa
 
TRAM ofereix la programació d’activitats del servei TRAMeduca amb el Segell de Qualitat Educativa de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat de Barcelona. Aquest segell de qualitat forma part del projecte d’acreditació de les activitats educatives que impulsa l’ICE i el Consell de Coordinació Pedagògica de l’Ajuntament de Barcelona.

Es pot consultar tot el catàleg i reservar les activitats a www.trameduca.cat

Aquest cap de setmana, del 25 al 27 d’agost, el servei de TRAM es veurà afectat per les obres de connexió del tramvia i pel pas de La Vuelta.

Divendres 25 i diumenge 27, el servei de les línies T5 i T6 finalitzarà a les 22 hores degut a l’execució de treballs d’estesa del fil de la catenària necessaris per a la restauració del servei de la línia T4, prevista per a la setmana que ve. Els busos substitutoris de la línia T4 realitzaran l’horari habitual i divendres el servei finalitzarà a les 2 de la matinada i diumenge, a les 12 de la nit.

D’altra banda, dissabte 26, el pas de La Vuelta ciclista afectarà el servei de bus substitutori de la línia T4 entre les 13:15 i les 22 hores. Durant aquesta franja horària, només hi haurà servei entre Estació de Sant Adrià i Fluvià, quedant sense servei entre Glòries i Fluvià. A més, diumenge 27, el servei de la xarxa Trambaix es pot veure afectat puntualment entre les 16:45 i les 17:15 hores entre les parades de Cornellà Centre i Les Aigües. TRAM recorda que aquests horaris són aproximats i dependran, en tot cas, del desenvolupament de La Vuelta i la seva organització.

TRAM ha presentat un any més la seva Memòria de Sostenibilitat, el document que detalla els compromisos en l’àmbit de la Responsabilitat Social Empresarial que engloba temes mediambientals, ètics i socials i el desenvolupament sostenible durant l’any 2022. La 6a edició d’aquesta memòria inclou l’alineació de l’estratègia de RSE amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible com empresa de transport públic.

L’any 2022 TRAM ha portat a terme un total de 57 accions socials classificades en tres grans blocs: promoció de l’equitat i la inclusió social, foment de la convivència i la vida saludable i impuls i accés a la cultura.

 

2022: la tornada a la normalitat

Segons Javier Pérez Fortea, President de TRAM durant el 2022, ha estat un any de recuperació de la normalitat, amb xifres molt semblants als anys prepandèmics gràcies a la ciutadania i al gran equip de TRAM. A més, amb la tornada a la normalitat, TRAM ha assolit la màxima nota en l’enquesta de satisfacció de les persones usuàries des de la inauguració del servei, amb un 8,4 sobre 10.

 

Objectius de Desenvolupament Sostenible

TRAM és una empresa responsable que vincula el seu desenvolupament als Objectius de Desenvolupament Sostenible, convertint-los en objectius estratègics de la companyia. El 2020, el Consell d’Administració de TRAM va aprovar el Pla de RSE anual que posa el focus en 7 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a través del plantejament de metes i accions definides amb aquest objecte.

Durant el 2022, els tramvies de TRAM s’han alimentat amb energia 100% provinent de fonts renovables i la planta solar pròpia de TRAM (ubicada a les cotxeres de Trambaix) ha reportat un estalvi d’emissions de gasos d’efecte hivernacle de 54 tones de CO₂ i 65 kg de SO₂, anuals.

TRAM ha renovat, per sisè any consecutiu, el conveni de col·laboració amb el MACBA, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), la Fundació Joan Miró, el Museu Picasso de Barcelona, ​​el Museu Nacional d' Art de Catalunya (MNAC) i Fundació Antoni Tàpies per facilitar la difusió de les exposicions d'aquests museus i centres de cultura, a través del tramvia de Barcelona. Una relació que es referma i que aquest any cobra un sentit molt especial, atès que coincideix amb la celebració del 25è aniversari del grup Articket.

Aquesta entrada conjunta dels museus principals d'art de Barcelona va néixer com un producte que facilitava l'accés al patrimoni de la ciutat a un preu molt competitiu. Un quart de segle després, aquest passaport a la cultura barcelonina és una de les opcions preferides per exercir d'amfitrions per part dels habitants locals.

El conveni estableix la col·laboració entre TRAM i els 6 museus que conformen el grup Articket per tal de reactivar la cultura, facilitar la difusió de les exposicions previstes i promoure el coneixement de l'oferta cultural dels centres museístics de la ciutat. Per aquest motiu, TRAM s'ha compromès a afavorir la visibilitat de les propostes culturals i fomentar l'assistència als museus amb diverses accions, al llarg dels anys 2023 i 2024, a través dels seus canals corporatius.

Les persones usuàries del tramvia, doncs, accediran doblement a l'oferta cultural barcelonina a través de les propostes de les xarxes socials de TRAM i la retolació de les instal·lacions tramviàries per part de cadascuna de les entitats museístiques.

A més, l'acord establert també inclou altres contraprestacions, com ara la difusió de l'art i la cultura, a través dels canals propis del tramvia de Barcelona, i l'ús d'espais per organitzar activitats i esdeveniments. Concretament, durant l'any en què s'inicia el 25è aniversari d'Articket, Tram comptarà amb 25 passaports per fer sortejos i accions de dinamització cultural entre els seus seguidors. La celebració coincideix amb un moment cultural de rellevància artística de primera magnitud i abast internacional amb les celebracions de l'Any Miró, Picasso i Tàpies.

 

Calendari d'accions de comunicació a TRAM

El calendari de les campanyes de comunicació al Tramvia de Barcelona ha començat aquest mes de juliol amb la vinilació d'un tramvia a la xarxa Trambesòs, amb la imatge de l'exposició Laura Lima. Balé Literal del MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona. Les accions seguiran el calendari següent:

 • MACBA de l'1 juliol al 31 agost 2023
 • Museu Picasso de Barcelona de l'1 setembre al 31 octubre 2023
 • Fundació Joan Miró de l'1 novembre al 31 desembre 2023
 • CCCB de l'1 gener al 29 febrer 2024
 • Fundació Antoni Tàpies de l'1 març al 30 abril 2024
 • Museu Nacional d’Art de Catalunya de l’1 maig al 30 juny 2024

 

Sobre Articket

Articket és el passi que dona accés directe als 6 museus de Barcelona durant 12 mesos. Els museus inclosos en aquest passi són el CCCB, la Fundació Antoni Tàpies, la Fundació Miró, el MACBA, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu Picasso de Barcelona. Amb un format de passaport i una proposta enriquida amb informació sobre rutes i curiositats a la ciutat, aquest passaport de l'art proposa un viatge per l'art que ofereixen els principals museus d'art de la ciutat amb un 45% de descompte sobre el preu de l'entrada general. El format i la validesa anual, el converteixen en un regal perfecte, així com un record singular de la potència cultural de Barcelona per a aquelles persones que la visiten.