TRAM i Aura Fundació signen per primer cop un conveni de col·laboració consistent en una donació econòmica per part de TRAM de 6.500 €. Aquesta dotació es destinarà a combatre les desigualtats laborals i socials a les quals les persones amb alguna discapacitat intel·lectual s’han d’enfrontar si volen accedir al mercat laboral.

Les persones usuàries dels serveis d’Aura Fundació segueixen un programa individualitzat que comença amb una formació que inclou la millora de la seva autonomia personal, habilitats socials, desplaçaments, etc. La segona fase consisteix en dur a terme la formació en situació real a les empreses, acompanyades d’una persona de l’equip professional d’AURA. Un cop superada la part formativa, les persones usuàries signen un contracte laboral, però sense perdre l’atenció personal individualitzada, assessorament i avaluació continuada, mitjançant entrevistes tant a la persona usuària com a l’empresa, per part de l’entitat.

Mitjançant aquest sistema d’integració laboral d’Aura Fundació ja són més de 400 els contractes professionals acumulats.

La col·laboració forma part del Pla Anual de Responsabilitat Social empresarial de TRAM i s’alinea amb l’ODS 8 (treball decent i creixement econòmic) i 10 (reducció de les desigualtats) que formen part de l’estratègia de la companyia.

El Consorci de Turisme del Baix Llobregat, TRAM, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i els municipis de Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern renoven la col·laboració per seguir impulsant ‘La Ruta del TRAM’

La campanya turística, ja consolidada en el territori, impulsa un turisme sostenible fent ús del transport públic, per descobrir indrets rellevants, visitar edificis emblemàtics i gaudir de l'oferta gastronòmica a l’entorn del tramvia a la zona del Baix Llobregat. ‘La Ruta del TRAM’ ofereix, a més, descomptes per visitar aquests atractius turístics i culturals propers a la xarxa Trambaix (línies T1, T2 i T3).

En l’acte de llançament de la campanya, que ha tingut lloc aquest matí a la parada de TRAM Walden han participat la presidenta del Consorci de Turisme i del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Sra.Eva M. Martínez Morales; la consellera de Turisme del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Sra.Gemma Rodríguez; l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Sr.Oriol Bossa; l’alcalde de Sant Just Desvern, Sr.Joan Basagañas; el regidor de Sant Joan Despí, el Sr.Alex Medrano; la regidora de Cornellà de Llobregat, la Sra.Nèlia Martínez; la regidora d’Esplugues de Llobregat, la Sra.Maribel Rodriguez; i el director general de TRAM, Sr.Humberto López Vilalta.

 

Els atractius del Baix Llobregat i ‘La Ruta del TRAM’

‘La Ruta del TRAM’ ofereix un gran ventall de propostes per descobrir com ara l’obra modernista de Jujol a Sant Joan Despí, l'antiga fàbrica de ceràmica “La Rajoleta” a Esplugues de Llobregat, el Palau Mercader i el Museu de les Matemàtiques a Cornellà de Llobregat, el Mirador i l’edifici Walden a Sant Just Desvern, i el Palau Falguera i la Ruta Modernista a Sant Feliu de Llobregat. A més, els parcs amb activitats per gaudir en família, els mercats de pagès i l’oferta gastronòmica de restaurants completen les recomanacions per gaudir d'aquesta ruta a un Salt de Barcelona.

Tota la informació de la campanya es troba a www.rutadeltram.cat, així com a les diferents plataformes de TRAM i del Consorci de Turisme del Baix Llobregat. Gaudir de l’experiència i dels descomptes, és molt senzill, només cal accedir al web, activar la promoció i mostrar-la als establiments perquè apliquin el descompte directament.

La campanya està activa a partir d’avui i es difondrà els propers mesos a través dels canals digitals del Consorci de Turisme del Baix Llobregat i de TRAM, de cartells i fulletons a l’interior dels tramvies, de vinils a les parades i d’un vinil exterior en un tramvia que circularà per la xarxa Trambaix.

TRAM reafirma el seu compromís amb les Beques Click de la Fundació IRES, signa un conveni de col·laboració i destina 3.000€ als i les joves del programa.

Segons les últimes dades de l'Observatori Català de la Joventut, el 19% dels joves abandonen els estudis sense finalitzar la secundària post obligatòria. Quan es tracta de joves en situació de vulnerabilitat, sovint és per manca d'oportunitats, de recursos o d'orientació. A Catalunya, de fet, el 29,4% dels i les joves es troben en risc de pobresa o exclusió social, un condicionant que agreuja l'accés als estudis post obligatoris i al mercat laboral.

L’objectiu de la Fundació és poder oferir beques “Click” que permetin a nois i noies continuar amb el seu recorregut formatiu durant un curs escolar. La beca cobreix tot un any escolar, permetent personalitzar i adaptar-se a les necessitats de cada jove. A més del suport socioeducatiu que es duu a terme des del Projecte Click, s’inclou un pla de treball personalitzat, matrícules a formacions, l’acompanyament especialitzat del jove i del seu entorn familiar i la cobertura del cost de materials escolars, transport, etc.

En l’edició anterior de les Beques Click 38 joves es van beneficiar d’una beca. Va ser un període marcat per l’augment de la vulnerabilitat, que va arribar al 97% entre els i les joves i les seves famílies.

Tot i així, el 100%  va acabar l’etapa lectiva i el 87% han seguit estudiant aquest curs. L’efecte de les beques ajuda a combatre la incertesa, la bretxa digital i el desconeixement dels itineraris d’aquests nois i noies. Els brinda nous camins per a desenvolupar la seva vocació i el benestar emocional.

Amb col·laboracions com aquesta, la Fundació IRES lluita perquè adolescents i joves del districte de San Martí en situació de vulnerabilitat accedeixin a noves oportunitats en l’àmbit pre-laboral i social.

TRAM modificarà el servei de la línia T4 de Trambesòs el proper diumenge, 19 de març, per la celebració de la Marató de Barcelona.

Entre les 8:30 i les 13:45 hores, s’interromprà el servei de la totalitat de la línia T4. Entre les 13:45 i les 14:30 hores està previst que es recuperi el servei entre les parades Estació de Sant Adrià i Glòries. A partir de les 14:30 hores es preveu restablir el servei de tota la línia, seguint sempre les instruccions de la direcció de la cursa.

Durant les afectacions, TRAM reforçarà el servei de la línia T6 per facilitar els desplaçaments de la zona. La resta de línies de la xarxa tramviària, T1, T2, T3 i T5 funcionaran en l’horari habitual.

TRAM recorda que aquests horaris són aproximats i dependran, en tot cas, del desenvolupament de la Marató de Barcelona i la seva organització.

TRAM engega l’última intervenció d’Art al TRAM a una parada semisoterrada del tramvia, concretament, a la parada Espronceda de les línies T5 i T6. Aquest projecte artístic anirà a càrrec de l’artista urbà i multidisciplinari Kenor que basarà l’obra en tres conceptes clau: connexió, moviment i deformació de les imatges. Una combinació que mostra la representació de sons, moviments i ritmes de la vida urbana.

Les parets de la parada es convertiran en una abstracció geomètrica i explosió de colors que representen idees urbanes com ara la velocitat, la circulació del trànsit, les veus i la diversitat de les persones usuàries del transport públic. La composició del mural té com a objectiu fomentar la connexió entre les persones durant l'espera a la parada, convidant-les a creuar-se i conèixer-se a través de línies abstractes a la vegada que els hi permet evocar-se en una experiència immersiva, alterant les formes de la instal·lació i interactuant amb l’arquitectura del lloc.

Kenor, nascut a Barcelona l’any 1976, s’ha convertit en un artista de referència per a l’art urbà abstracte, amb composicions geomètriques i una paleta de colors electritzats que caracteritzen el seu estil. Les formes vibrants i l’interès pel moviment i la llum són eixos centrals en la seva obra. Va començar a pintar a la dècada de 1990, mogut per les tensions entre la decadència del paisatge urbà de la ciutat comtal i l’entorn rural del sud d’Espanya, d’on ve la seva família. La hibridació de ritmes diferents ha sigut una constant al llarg de la seva trajectòria i l’ha portat a formar part de mostres com Graffuturism (Los Ángeles, 2012), Graffuturism L’Avenir (Denver, 2019) o DrapArt ’21 (Barcelona, 2021) i a realitzar instal·lacions a centres com el CaixaForum de Barcelona, el Grand Palais de París o el Museu Leonardo Da Vinci de Milà.

#artalTRAM

Art al TRAM és un projecte d'intervencions artístiques comissariades per la productora d’art urbà Rebobinart amb l’objectiu d’utilitzar l’art per revitalitzar espais de pas a les instal·lacions del tramvia i convertir-les en llocs més amigables, així com generar experiències úniques per al passatge.

La iniciativa va arrencar l’any 2020 amb l’execució de l’obra d’Iker Muro (Mur0ne) a la parada Cornellà Centre, on al llarg de 1600m² es representa la multiculturalitat i diversitat de les persones usuàries del tramvia a través d’un joc de perfils de cares que s’entrecreuen i que generen sensació́ de moviment.

Va continuar l’any 2021 amb la intervenció́ mural d'Amaia Arrazola a la parada Besòs on personatges inclusius, diversos, actuals i metafòrics comparteixen espai amb gegants ocells autòctons de la zona del Besòs.

I el 2022 es va executar el darrer projecte d’Art al TRAM amb l’artista Elisa Capdevila qui va executar una obra mural realista a la parada Sant Martí de Provençals. Una peça que homenatja la ciutadania representant diferents escenes i persones usuàries del tramvia amb els seus diferents cossos, formes de vestir, estils de vida, ètnies, edats i tarannàs. Capdevila ens convida a badar i observar en una zona de pas, una activitat cada vegada menys freqüent a les grans ciutats.

Un cop finalitzada la intervenció artística de la parada d’Espronceda, el TRAM acumularà més de 4.500m² pintats en total.

TRAM ha implementat en tots els seus tramvies un innovador sistema de monitoratge de l’estat del personal de conducció per vetllar pel benestar de l’equip i de les persones usuàries. Aquesta tecnologia és capaç de detectar si la persona que està conduint pateix alguna alteració que, de no ser detectada a temps, podria provocar un accident.

A través d’un complex sistema de reconeixement facial, una càmera instal·lada a la cabina de conducció és capaç de detectar la fatiga o les distraccions de la persona conductora mentre treballa. Si el sistema detecta alguna anomalia emet un avís visual, a través d’una petita pantalla, i sonor per cridar l’atenció de la persona treballadora. Alhora, també s’informa el Centre de Control de TRAM i, si des d’allà es considera necessari, un operador es posa en contacte amb la cabina per saber si el conductor o conductora es troba bé o si necessita un relleu.

El projecte es va engegar el 2022 a través d’una prova pilot de gairebé un any, en el marc del Pla de millora contínua de la seguretat de TRAM. Arran de l’èxit, el sistema de monitoratge del personal de conducció s’ha implementat als 41 tramvies de l’empresa, convertint TRAM en el primer sistema ferroviari de la Unió Europea que compta amb aquesta tecnologia. Una mesura de seguretat més per al personal i les persones usuàries que complementa el sistema de seguretat ferroviari conegut com a “l’home mort”.