post-image

El 25 de maig de 2021, 10 dies abans de celebrar el Dia Mundial del Media Ambient, Espanya va assolir la seva sobrecapacitat, és a dir, ja havia consumit tot els recursos que genera en un any en menys de sis mesos.

La  sobrecapacitat és calculada anualment per l’organització sense ànim de lucre Global Footprint Network, que mesura la petjada ecològica de cada regió i determina a partir de quin dia de l’any es consumeixen més recursos del que es produeixen, el que anomenen Dia de la Sobrecapacitat de la Terra. S’estima que cada any s’arriba a aquest límit abans, i de fet, alguns països com Qatar han esgotat els recursos molt abans, en aquest cas el 9 de febrer, necessitant 9 planetes per satisfer la seva demanda anual. L’Estat espanyol ocupa el número 40 d’aquest insostenible rànquing mundial.

A les nostres mans està revertir la situació, per exemple, reduint el consum, reutilitzant i reciclant, fer ús del transport públic no contaminant per a una mobilitat responsable, com el tramvia, i fomentant la cura del medi ambient en tots els àmbits de la vida.

És per això que TRAM garanteix des del 2018 que tota l’energia que utilitza per moure els tramvies i a les seves instal·lacions prové de fonts renovables, a través del certificat energètic d’Endesa. I, a més, els seus tramvies emmagatzemen l’energia que generen amb la frenada per retornar-la a la xarxa i que pugui ser utilitzada per vehicles propers.

Això fa que un viatge en TRAM estalviï fins a 122,329 gr CO2 per kilòmetre i persona usuària que generaria un vehicle privat. Aquest càlcul varia segons el trajecte i es pot calcular a través de l’ecocalculadora.

L’estalvi del consum d’energia i l’ús d’energia 100% verda és només un dels mètodes que emprem per disminuir la contaminació. La tasca de conscienciació és vital perquè el missatge arribi a tota la societat i això no seria possible sense l’ajuda de les entitats.

Durant el mes de maig, TRAM i Ecovidrio han signat un conveni de col·laboració i han ideat una campanya per felicitar a les persones usuàries del tramvia la seva implicació en el reciclatge de vidre.

El reciclatge d’envasos de vidre és exemple del model d’economia circular que fomenta l’Agenda 2030 i compleix amb fins a 6 dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible. Amb els més de 20kg de mitjana que recicla un ciutadà a la província de Barcelona:

  • Evitem l’emissió de 67.602 tones de CO2, una quantitat equivalent a retirar 31.500 cotxes de la circulació.
  • Evitem l’extracció de 139.867 tones de matèria prima, equivalent a 14 vegades el pes de la Torre Eiffel.
  • I, estalviem 83.244MWh d’energia, que equival al consum energètic de tots els hospitals de Catalunya durant un mes.

El Dia Mundial del Medi Ambient ha servit, un any mes, per posar en valor internament i externament tot l’esforç de l’equip de TRAM i la ciutadania i per recordar que el transport públic és clau per tenir cura del medi ambient.

Així, el Tramvia de Barcelona i tots els transports públics que formen part de la Unió Internacional de Transports Públics (UITP) han impulsat la campanya conjunta amb el programa mediambiental de l’ONU als seus canals digitals.

Per saber més sobre les polítiques mediambientals de TRAM, consulta la memòria de Responsabilitat Social Empresarial que es publica anualment.