TRAM estrena avui la campanya Fem-ho fàcil de bones pràctiques per viatjar en tramvia, que recull sis consells de comportament per millorar l’experiència de viatge de les persones usuàries.

“Ens agafem a les barres quan viatgem drets” per evitar caigudes, “Ens distribuïm al llarg de l’andana i dins del tramvia” per accedir més fàcilment, “Pleguem els seients abatibles quan el tramvia va ple” per optimitzar l’espai, “Deixem sortir abans d’entrar” per agilitzar l’accés, “Després del senyal acústic, no entrem ni sortim” per evitar incidents i “Entrem, facilitem el pas i validem” per deixar entrar a tothom en el temps previst de parada son els consells que s’apleguen sota el lema #FEMHOFACIL (per ordre a les imatges adjuntes).

Després d’estudiar i detectar les dificultats que poden tenir els usuaris i usuàries del tramvia a l’hora de viatjar, TRAM proposa les diferents accions que afavoriran la comoditat i la seguretat a les andanes i dins dels combois. Els missatges es distribuiran a les parades, a l’interior dels tramvies i als diferents canals online de TRAM.

Més persones usuàries, més convivència

El Tramvia de Barcelona ha realitzat més de 29 milions de viatges durant el 2018, la xifra més alta des de l’entrada en servei de TRAM i espera superar-los aquest any 2019.

És l’augment d’afluència de persones usuàries a les instal·lacions tramviàries el que fa que sigui més important que mai recordar els consells de comportament per facilitar l’accés i el viatge. La comoditat i l’atenció a les persones usuàries son alguns dels aspectes més ben valorats i TRAM vol mantenir aquesta percepció.

  VEURE MÉS

TRAM participarà a l’Expoelectric, l’esdeveniment més important de vehicles elèctrics del sud d’Europa, que tindrà lloc al passeig de Lluís Companys de Barcelona el cap de setmana del 2 i 3 de novembre. TRAM hi serà present amb un estand propi per explicar la infraestructura i el funcionament del Tramvia de Barcelona amb una sèrie d’activitats pensades per a tots els públics.

Amb l’activitat “El memory de TRAM”, els més petits es podran divertir aprenent les parts del tramvia. Amb el concurs “Què saps de TRAM?” -que s’anirà repetint durant el dia- les persones participants a través dels seus dispositius mòbils hauran de respondre una sèrie de preguntes relacionades principalment amb els aspectes d’energia i del tramvia. En aquest concurs, tots els participants rebran una bossa de TRAM i les persones guanyadores tindran un regal més especial. A més, totes les persones que visitin l’estand de TRAM podran recollir retallables de l’estructura d’un tramvia per muntar, dedicat als més petits.

La mostra més important de vehicles elèctrics

Amb Expoelectric, l’esdeveniment més important de vehicles elèctrics del sud d’Europa, Barcelona es situa com la capital europea de la mobilitat elèctrica. Un esdeveniment que, durant el proper cap de setmana, aproparà un any més el vehicle de zero emissions i les últimes tecnologies d’estalvi energètic a la ciutadania amb activitats lúdiques i divulgatives, totalment gratuïtes i per a tots els públics.

Expoelectric és una iniciativa organitzada per la Generalitat de Catalunya a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

  VEURE MÉS

El Consorci de Turisme del Baix Llobregat, TRAM, i els municipis de Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern signen un conveni de col·laboració per seguir impulsant ‘La Ruta del TRAM’.

L’activitat, ja consolidada en el territori, descobreix visites a indrets rellevants, edificis emblemàtics i mostra l’oferta gastronòmica a l’entorn del tramvia a la zona del Baix Llobregat. ‘La Ruta del TRAM’ ofereix, a més, descomptes per visitar aquests atractius turístics i culturals propers a la xarxa Trambaix (línies T1, T2 i T3).

A l’acte de signatura de l’acord, que ha tingut lloc als Museus d’Esplugues de Llobregat, han participat la presidenta del Consorci de Turisme del Baix Llobregat, Eva Maria Martínez Morales; l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz; l’alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat, Lídia Muñoz; el Tinent d’alcalde d’Economia i Administració de l’Ajuntament de Cornellà, Sergio Fernández Mesa; l’alcalde de Sant Just Desvern, Josep Perpinyà; el President de l'Àrea de Serveis a la Persona, Cultura, Promoció Associativa i Turisme de l’Ajuntament de Sant Joan Despí, Àlex Medrano; i el president de TRAM, Felip Puig.

Els atractius del Baix Llobregat i ‘La Ruta del TRAM’

‘La Ruta del TRAM’ ofereix un gran número d’ofertes culturals, com ara: la proposta per descobrir l’obra modernista de Jujol, a Sant Joan Despí; l’antiga fàbrica de ceràmica “La Rajoleta”, a Esplugues de Llobregat; el Palau Mercader i el Museu de les Matemàtiques, a Cornellà de Llobregat; l’edifici Walden i el refugi antiaeri, a Sant Just Desvern, i el Palau Falguera a Sant Feliu de Llobregat. A més, els Parcs amb activitats per gaudir en família, els mercats de pagès, i una variada oferta gastronòmica, completen les recomanacions per gaudir d'aquesta ruta a un Salt de Barcelona.

Aquest any, a més, el llistat de restaurants que s’acullen dins de les ofertes i descomptes de La Ruta del TRAM està format per establiments que cuinen amb productes de proximitat, km0, amb el segell oficial de Producte del Parc Agrari del Baix Llobregat.

Tota la informació de la campanya es troba a www.rutadeltram.cat, així com a les diferents plataformes de TRAM i del Consorci de Turisme del Baix Llobregat. Per gaudir de l’experiència i dels descomptes, les persones que hi vulguin participar han d’accedir al web, activar la promoció i mostrar-la als establiments perquè els hi apliquin el descompte directament.

  VEURE MÉS

TRAM participa, per segon any consecutiu, en el festival 48H Open House BCN amb l’obertura de les cotxeres de la xarxa Trambaix el proper cap de setmana, dies 26 i 27 d’octubre. L’activitat que ofereix TRAM consisteix en una visita guiada a les infraestructures situades a Sant Joan Despí, a l’avinguda de Barcelona, s/n (cantonada rambla de Josep M. Jujol).

Durant l’activitat, organitzada expressament per al festival 48H Open House BCN, es visitaran les cotxeres, que disposen d’una zona de manteniment, reparació i neteja dels tramvies; el Centre de control on es fa el seguiment de les operacions per garantir la qualitat i seguretat del servei; i un tramvia. L’any passat, més de 400 persones, 145 el torn de dissabte i 276 diumenge, van poder fer aquest mateix tour acompanyades per quatre voluntaris per torn de l’organització.

La millor manera d’arribar-hi és amb la línia T2 del Tramvia fins a l’estació Bon viatge. L’horari de les visites a la infraestructura de TRAM és de 17 a 20 hores el dissabte 26 d’octubre i d’11.30 a 14 i de 17 a 20 hores, pel diumenge 27 d’octubre. A Sant Joan Despí, amb motiu del festival 48H Open House BCN, també es poden visitar els edificis emblemàtics de la Torre de la Creu, el Restaurant Follia, Can Negre i Can Tous.

El 48H Open House BCN és un festival d'arquitectura, que durant un cap de setmana aconsegueix obrir les portes de més de 150 edificis de Barcelona i les ciutats més properes. El projecte, impulsat per l’associació que porta el mateix nom, és recolza en els pilars de voluntariat, patrocini i participació. L’objectiu és fer visible l'arquitectura com una de les manifestacions culturals més importants a les ciutats.

  VEURE MÉS

Amb motiu de la convocatòria de vaga general per divendres 18 d’octubre, les línies de tramvia garantiran el 50% del seu servei habitual durant les hores punta i el 25% durant les hores vall.

Així, les línies T1, T2 i T3 de la xarxa Trambaix en hora punta del matí -de 06.30 h a 09.30 h - circularan com a mínim amb una freqüència de 24 minuts cadascuna, fet que representa que passarà un tramvia cada 8 minuts en el tronc comú entre les parades de Montesa i Francesc Macià. En hora punta de la tarda -de 17 h a 20 h - circularan com a mínim amb una freqüència de 30 minuts cadascuna, fet que representa un tramvia cada 10 minuts en el tronc comú.

Per la seva banda, la línia T4 de la xarxa Trambesòs funcionarà de 06.30 h a 09.30 h i de 17 h a 20 h amb una freqüència mínima de 16 minuts. La línia T5 circularà amb freqüències mínimes alternades de 16 i 32 minuts i la T6 amb freqüències de 48 minuts. Fora de l’hora punta, en ambdues xarxes les freqüències varien en funció de la franja horària, i seran l’equivalent al 25 % del servei habitual d’un divendres.

Aquests serveis mínims han estat establerts pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i TRAM procurarà que es desenvolupin amb la màxima normalitat.

  VEURE MÉS

A la pregunta, “Quina nota global li donaria al servei actual de TRAM en una escala de 0 a 10”, les persones usuàries del Tramvia de Barcelona puntuen amb un notable alt el servei, apropant-se a una puntuació mitjana de 8,5 punts (8,35 a Trambaix i 8,31 a Trambesòs).
L’Estudi de Satisfacció de Viatgers de TRAM mostra que la satisfacció espontània dels usuaris i de les usuàries de Trambaix millora respecte al darrer any, i supera totes les puntuacions d’anys anteriors. A més, la satisfacció espontània dels usuaris i de les usuàries de Trambesòs també millora respecte al 2017, amb creixements en totes les línies.

L’estudi, realitzat entre el 24 de maig i el 7 de juny a un total de 2.203 persones, permet conèixer anualment l’opinió dels viatgers i de les viatgeres i el grau de satisfacció. L’univers objecte d’estudi està format per tots els usuaris/es majors de 14 anys que viatgen en dies feiners a les xarxes de Trambaix (T1, T2 i T3) i Trambesòs (T4, T5 i T6).

Un alt índex de qualitat

L’Índex de Qualitat Percebuda de Trambaix i de Trambesòs augmenta de forma important i aconsegueix establir una puntuació mitjana que supera els 8 punts. El ramal T3 i el tram comú de Trambaix augmenten de forma important i també aconsegueixen superar la nota de 8 punts. D’altra banda, el ramal T1 i T2 manté una percepció semblant a la de l’any anterior.

Pel que fa al Trambesòs, s’observa un augment en l’Índex de Qualitat Percebuda de la T4, i es manté com la línia millor valorada. La T5 i T6 segueixen amb la tendència de l’any anterior i la seva percepció torna a augmentar de forma considerable.

Atributs de servei de TRAM millor valorats

L’estudi també mostra la valoració dels atributs de servei per part de les persones usuàries de TRAM. A Trambaix, l’accessibilitat a l’andana o al tramvia és l’aspecte millor valorat, seguit de la puntualitat del servei i del funcionament de les màquines validadores. A Trambesòs, l’accessibilitat a l’andana o al tramvia també és l’aspecte més ben valorat i, després, la segueixen la rapidesa del trajecte i la seguretat en la conducció.

L’Estudi de Satisfacció de Viatgers de TRAM també mostra el perfil de les persones usuàries del Tramvia de Barcelona: una dona entre 41 i 64 anys (58% a Trambaix, 53% a Trambesòs), que viu a Barcelona (23% a Trambaix, 73% a Trambesòs) i que fa un ús intensiu del tramvia, amb un o més d’un viatge al dia (60% a Trambaix, 51% a Trambesòs).

  VEURE MÉS