post-image

Avui s’ha donat per inaugurat el mural d’art urbà de la parada del TRAM de Cornellà Centre amb una visita en la que hi ha participat, entre d’altres, l’alcalde de Cornellà, Antoni Balmón; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; i el president de TRAM, Felip Puig.

Durant dues setmanes, l’Iker Muro, també conegut sota el nom artístic Mur0ne, ha executat un mural artístic de 1.635m2 a l’interior de la parada del TRAM de Cornellà Centre a Cornellà de Llobregat. Aquesta obra, gestionada per l’entitat cultural Rebobinart, ha estat la primera acció en el marc d’Art al TRAM, un projecte d’intervencions artístiques de qualitat a diverses parades que TRAM vol fer en els propers anys.

Amb aquest projecte s’ha volgut utilitzar l’art per revitalitzar un espai semisoterrat i convertir-lo en un lloc més amigable. A més, TRAM pretén reforçar valors socials i ambientals apropant a la ciutadania un model de ciutat basat en la sostenibilitat, la innovació social i la inclusió a través de l’art i la cultura. Ubicada a peu de carrer i en una de les àrees més cèntriques de Cornellà de Llobregat, la parada de TRAM Cornellà Centre s’ha convertit en una zona de pas habitual. Essent, doncs, una parada de referència de l’àrea metropolitana de Barcelona, TRAM l’ha escollida per donar el tret de sortida del projecte global.

La intervenció artística figurativa de Mur0ne, composada per colors vius, representa la multiculturalitat i diversitat de les persones usuàries del tramvia a través d’un joc de perfils de cares que s’entrecreuen i que generen sensació de moviment. L’obra, integrada a ambdues bandes de l’estació de tramvia Cornellà Centre, ha dotat de vitalitat l’estació generant una experiència artística immersiva tant pels usuaris de TRAM com pels vianants.

Aquesta és la segona remodelació de l’intercanviador de Cornellà ja que l’any 2005 es va inaugurar el projecte “Trajectes” en el qual hi van participar estudiants de la facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona coordinats pels professors Albert Valera, Lluis Doñate i Maria 

Josep Forcadell. El projecte concebia la parada de TRAM de Cornellà Centre com un espai escultòric on diferents elements -imatges gràfiques i tridimensionals, signes, textos i àrees de color- manifestaven la idea de viatge i transport.

Remodelació prèvia

Abans d’iniciar el nou mural, TRAM va executar una important remodelació de la il·luminació de l’intercanviador de Cornellà Centre amb l’objectiu d’homogeneïtzar la il·luminació, de millorar la visibilitat de l’obra de MurOne i de reduir el consum energètic, ja que s’han canviat els llums per uns leds de baix consum.

Iker Muro és un artista i dissenyador gràfic espanyol que des de l’any 2002 ha plasmat desenes de murals en l’àmbit nacional i internacional. La seva obra combina un estil figuratiu i abstracte que denota allò tangible i fictici a través de colors vius i figures influenciades per l’imaginari visual de les ciutats on l’artista pinta.

Rebobinart es l’entitat cultural encarregada de la gestió i la producció del mural i des de la seva fundació  l’any 2012 treballa amb una clara filosofia social que posa l’art urbà al servei de la dinamització social i cultural de l’espai públic. Treballen per a promocionar les expressions més elaborades de l’art urbà i desestigmatitzar la percepció d’una forma artística que sovint ha estat considerada vandàlica i invasiva. És per això, que des de l’entitat fomenten una visió de l’art urbà professional posant-lo al servei de la societat a través de la creació de projectes que s’arrelen al territori, que aporten un valor afegit a l’espai urbà i que generen en la ciutadania un major sentiment de pertinença al seu barri o districte propiciant una cultura de la participació i del pensament crític.

TRAM, l’empresa de transport públic que gestiona les dues xarxes de tramvies a la Regió Metropolitana de Barcelona, recolza des de fa temps la cultura amb col·laboracions amb entitats culturals com el Gran Teatre del Liceu, els museus que formen part de la xarxa Articket i les entitats locals dels diferents municipis per on passa la xarxa tramviària. El projecte de Cornellà Centre continua en aquesta línia de col·laboracions per tal d’apropar les expressions culturals a la ciutadania.