post-image

Sota el lema Dona el millor de tu. Vine al TRAMvida a donar sang, TRAM ofereix un tramvia perquè el Banc de Sang i Teixits de Catalunya atengui les persones donants de sang en un espai diferent al mig de la ciutat. El tramvia anomenat “TRAMvida” quedarà estacionat a la parada Francesc Macià, per cinquè any consecutiu, el proper divendres 17 de setembre, d’11 a 20 hores.

 

Calen més donacions per atendre els pacients

La campanya té per objectiu seguir augmentant el nombre de donants voluntaris i, sobretot, de primers oferiments que es convertiran en nous donants. Els darrers mesos, les transfusions als hospitals han pujat un 15% respecte al 2019 i per això calen més donacions per garantir els tractaments. Als hospitals estan recuperant les intervencions que es van haver de deixar de fer per la Covid-19 i són necessàries 1.000 donacions diàries, quan fa un any en calien al voltant de 800, una quantitat equivalent a entre quatre i cinc tramvies plens de persones donants.

 

Mesures de seguretat contra la COVID-19

Per tal d’evitar aglomeracions a la parada i/o dins del “TRAMvida”, aquest any és recomanable demanar hora a la web ja disponible del Banc de Sang i Teixits de Catalunya www.donarsang.gencat.cat Les persones donants hauran d’accedir al tramvia amb mascareta que cobreixi nas, boca i barbeta en tot moment i s’hauran de netejar les mans amb gel hidroalcohòlic a l’entrada.

A més, el personal del Banc de Sang utilitzarà al tramvia el mateix protocol que està en marxa des de l’arribada de la pandèmia: desinfecció de les lliteres abans de cada donació, canvi dels guants entre donació i donació i utilització de mascaretes i vestits especials.

Per convertir un tramvia en un centre de donació s’han retirat les barres, els agafadors i els seients de l’interior del vehicle, de manera que l’espai ha quedat lliure per a la instal·lació de les lliteres, per a la col·locació de neveres, així com per a facilitar l’espai als donants de sang i al personal sanitari.

 

Dona el millor de tu

Cal recordar que la donació voluntària i altruista és l’única via per obtenir la sang necessària per atendre les persones malaltes. Es pot donar sang més d’una vegada a l’any: les dones fins a tres vegades i els homes fins a quatre.

De cada donació de sang se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s’obtenen concentrats d’hematies o glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne regularment.

La campanya de donació de sang del Tramvia de Barcelona es realitza un any més amb la col·laboració del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el Banc de Sang i Teixits, l’Autoritat del Transport Metropolità i Alstom. Totes les persones donants al tramvia estacionat a Francesc Macià tindran un bitllet senzill de dos viatges i un obsequi de TRAM.